5 geniale ting du kan gjøre i ferien for å fortsette å lære!

studieteknikker trening Jun 29, 2014

Nylig hørte jeg lydboken Outliers, av Michael Gladwell. Der skriver Gladwell om interresante avvik, eller såkalte “outliers”, fra normen, både hos individer og grupper. I et kapittel om en ganske så uheldig statistikk om utdanning, forteller Gladwell at amerikanske barn får betydelig lavere score på tester like etter sommerferien. Det er kanskje ikke så overraskende, de er jo tross alt ikke på skolen, men det som er så merkelig er at tilbakefallet på hele 33% skjer nesten utelukkende for barn fra fattigere familier. Det ser ut til å ha mye å si hva du gjør i sommerferien. Selv om du kanskje ikke leser dette i sommerferien, så kan du ta med deg at det finnes det mange ting utenom vanlig skole, som du kan gjøre på fritiden for å sette læringen din i høygir.

Å finne en konsis forklaring på hva som gjør at rikere familier får smartere barn i løpet av ferien, er ikke fullt så lett, men det kan se ut som at det har noe med at de eksponeres for nye folk, opplevelser og inntrykk.

Disse fem små tipsene er ting du kan leke med, som vil ta mellom 7 og 30 min, og som kan utgjøre en positiv forskjell på hvor godt du lærer. Du er selvsagt fri til å prøve de eller la være, men uansett er det lurt å være bevisst på at det å finne kule ting vi kan gjøre på fritiden kan bidra til å sette læringen vår i høygir, selv om det ikke er vanlig skole.

Så lek deg med en eller flere av følgende:

1. Tren hjernen (og øynene) med EyeQ

eye-q-advantage-logoEyeQAdvantage er et program man bruker mellom fem og ti minutter hver dag i noen uker, som inneholder en utfordrende trening for hjernen og øynene. Det hjelper deg til å lese raskere og oppfatte mer informasjon fra det du leser. Samtidig styrker det evnen til å oppfatte ting visuelt, og da jeg brukte det, merket jeg en veldig positiv bieffekt. Da jeg skulle spille tennis og squash, så var det mye lettere å følge ballen med øynene, og reaksjonen min var derfor raskere. Det var helt uforventet, men noe som jeg selvsagt ble veldig glad for. Det hjalp på da jeg skulle slå Kent i squash 😉

Med å logge deg inn hver dag over en periode på alt fra to til fire uker, vil du raskt oppleve fremgang. EyeQ anbefaler å bruke det minst en måned, men jeg opplevde positiv effekt allerede etter 2 uker.

En ting du bør være klar over, er at selv om bare en liten del av treningen består av lesing (resten er rent visuelle oppgaver), så er lesingen på engelsk. Språket er enkelt, men det krever selvsagt at man kan forstå enkle engelske tekster.

Da jeg brukte EyeQ, opplevde jeg først å bli raskere å lese, uten å føle at jeg forstod hva jeg leste. Først etter en periode på nesten to uker begynte forståelsen min å gå opp, så det kan være lurt å bestemme seg for å holde på en stund når man først starter.

EyeQ finner du her, og de gir bort en gratis treningsuke og deretter betaler man like under 80 kr/mnd.

2. Prøv ut podcasts og lydbøker som er relevant for fagene dine

A podcast (or netcast) is a digital medium consisting of an episodic series of audio, video, PDF, or ePub files subscribed to and downloaded through web syndication or streamed online to a computer or mobile device. – Wikipedia

Jeg satt i forelesningen på medisin grunnfag og nikket da professoren forklarte om aminosyrer, nevrotransmittere, katekolaminer, tyrosine og 5-HTP. Forelesningen ble avbrutt av en 15-minutters pause, og på vei ut til kantina virket medstudentene mine meget frustrerte. “Skjønte dere noe av det han pratet om”, sa en av dem. “Nei! Skulle vi liksom ha lest oss opp på dette”, utbrøt en annen. Jeg innså at ingen av begrepene i forelesningen var kjent for dem, og der var jeg, som trodde dette var noe alle kunne fra før av.

Jeg innså raskt hva som hadde skjedd. To år i forveien hadde jeg begynt å høre på en podcast om kosthold. Etter flere timer på sykkelen på vei til og fra jobb hadde jeg tydeligvis absorbert en hel mengde ord, uttrykk og begreper som stort sett bare brukes i fagmiljø. Det mer eller mindre tilfeldige møtet mitt med podcasts og lydbøker gjorde meg utrolig godt rustet til å absorbere pensum på et helt nytt nivå. Jeg var ikke spesielt smart, jeg var bare tidlig ute.

Det kan du og, om du benytter tiden din nå.

Uansett hva du studerer så kan jeg nesten garantere at det finnes en eller flere gode podcasts om det tema. De fleste finner du på iTunes Store, under fanene Podcasts eller iTunes U (University). Personlig foretrekker jeg kun de på lyd, ettersom jeg kan legge dem rett inn på telefonen, plugge inn headsettet når jeg sitter på bussen, sykler, lager mat eller steller meg morgen eller kveld, og vips, så lærer du mens du eller bare hadde latt tankene vandre.

  • Ikke tro at du skal få med deg alt, det er ikke nødvendig. Du kan alltids høre på den samme en gang til, og uansett så er det ingen prøve på slutten av den. Se på det du husker som en bonus og ikke som en obligatorisk oppgave.
  • Ikke tro at du må sitte ned for å høre på den. Hør på det samtidig som du gjør andre ellers “tanketomme” oppgaver som sykling, kjøring, matlaging, husarbeid osv.
  • Er du redd for å miste stille fritid? Gjør en avtale om at du skal prøve det fem til seks ganger. Etter det kan du bare slutte om du ikke liker det.
  • Ikke så god i engelsk? Ta det helt med ro. Ingen setter krav til at du skal snakke eller forstå noe som helst. Bare ta tiden til hjelp og lytt videre, så kommer det av seg selv. Som jeg forklarte, så kunne jeg ikke noe av den medisinske terminologien da jeg startet. Jeg følte at jeg gikk glipp av hvert femte ord fordi det var over min forståelse. Likevel fortsatte jeg fordi jeg var veldig nysgjerrig. Noen måneder senere var engelsken min bedre enn noensinne.

Forslag til podcasts å starte med:

Helse – UndergroundWellness
Matte og Fysikk (Mest video) – NTNU
Anatomi, ExPhil, Litteratur og mye mer – UiS (De merket med “Mp3” er lydfiler. Det er også mer oversiktlig om du søker det opp på iTunes)
Psykologi – Biola University (Dette er link til video, men du finner audio i iTunes) (MIT, UC Berkley og mange andre har fantastiske forelesninger på iTunes U)
Pensum i Videregående Skole  – Akademiet Norge (Dette er link til historie, men de har både samfunnsfag, mediefag og mye mer)

PS: Du kan lese mye mer om forskjellige plasser å finne podcasts, lydbøker og videoforelesninger i bloggposten: Disse verktøyene må du prøve om du vil huske bedre og lære lettere!

3. Les, og praktiser "The Four Hour Workweek"

Dette var en av de bøkene som virkelig inspirerte oss til å skape ModerneStudieteknikk.

Boken handler om akkurat det forsiden sier; “Escape the 9-5, live anywhere and join the new rich”.

Denne vil hjelpe deg til å forstå hvorfor livet er til for å leves og ikke for å frustrere seg over arbeid som ikke gir deg glede. I boken lærer Tim deg hvordan han sluttet å gjøre “arbeid for arbeids skyld”, definerte drømmene sine, og gikk effektivt ut for å nå dem. Boken vil ikke bare gi deg høyere produktivitet, men vil også forberede deg på hvordan du skal takle “The Void”, aka etter-eksamens-depresjon, som mange opplever.

Tips til deg som bestiller bøker på nett:

Hvis du er som meg og kjøper bøker på nett, har du sikkert oppdaget at Amazon ofte tar seg rådyrt betalt for å få boken hjem til deg. For en tid siden oppdaget jeg www.bookdepository.com

De sender gratis over hele verden, og prisene er som regel like bra som på Amazon. Bestill så du kjøper for under 200 NOK, så sparer du deg for unødvendig tollbehandling.

PS: Du kan også melde deg opp på Audible.com og få lydboken gratis med et 30-dagers prøvemeldemskap. Jeg har brukt Audible i flere år og er veldig fornøyd.

4. Stump kråke og beveg deg, for å bli god i matte!

Forskning har bevist igjen og igjen at det er mange finurlige koblinger i hjernen vår, og at det å lære nye ting ofte kan smitte over på hvor godt vi lærer andre ting. Ta for eksempel det å stumpe kråke. Forskning har påvist en sammenheng mellom at barn som ofte blir snudd på hodet eller ruller rundt, er flinkere til å forstå matematikk. Forskere tror det kommer av at 3D-rom forståelsen øker, og at den også brukes for å forstå matte. Siden dette trolig er tilfellet på mange flere måter enn vi nå skjønner, så kan det være lurt å finne en aktivitet du synes er gøy, for så å prøve seg på det.

Selv er jeg glad i slakkline, og har i en periode improvisert et såkalt IndoBoard.

I forbindelse med å lære om hjernen, har jeg de siste par ukene lest flere bra bøker. Blant annet holder jeg på med; Superbrain av Deepak Chopra, 12 Brain Rules av John Medina og The Master and his Emissary av Iain McGilchrist. Felles i alle bøkene er at de presiserer hvor viktig det er å lære nye ting.

Hjernen er et "use it or loose it"-organ, og det er utrolig hvor mye positivt vi kan gjøre for hjernen vår med bare å gjøre noe nytt.

Ikke bare kan du lære deg studieteknikk og nye måter å lære på, men du kan lære deg uansett aktivitet som f.eks skateboarding, svømmingprogrammering, kiting, et nytt språk (Duolingo) eller det å skrive poesi, og uansett vil det hjelpe hjernen din til å funke bedre.
Skal du på ferie? Søk opp eventuelle kurs på ferieplassen du skal til. Alt fra matlaging til en sport. Hva som helst som er gøy.

De 12 hjernereglene John Medina skriver om finner du her.

PS: Husk at det ikke trenger å ta lang tid å bli god til noe. Denne TED filmen hjelper deg til å skjønne hvorfor du kan bli god til nesten hva som helst på bare 20 timer.

5. Vurder å bli med på eksamenskurset i Moderne Studieteknikk.

Om du virkelig er klar for at starten av neste skoleår skal gå knakende bra, og du har lyst til å lære noe nytt på samme tid, så kan det være vel verdt å investere i eksamenskurset. Det tar ikke mer enn 4,5 timer å se gjennom hele kurset, og selv om det er et eksamenskurs, så er det de samme studieteknikkene som hjelper deg til å få et stort forsprang i starten av skoleåret.

I første modul vil du lære hvordan du kan få en total oversikt over pensum, lage en superenkel plan på studietiden og sørge for at det ikke blir en sånn typisk plan som du lager, men glemmer dagen etterpå.

Mange lurer seg selv med å planlegge helt feil, og de ender opp med å bare gi opp. Målet er at du skal kunne gå gjennom skoleåret med god samvittighet og ro i kropp og sjel, fremfor med en snikende følelse av å ligge bakom, og være litt stresset.

Andre modul vil lære deg mekanismer for å huske pensum raskere, og bygge dypere forståelse.

Tredje modul vil lære deg mer om å prestere på eksamener og prøver, med mindre frykt, mer klarhet og større kreativitet. Metodene vil også gjøre det mindre sannsynlig å få skrivesperre.

I tillegg har vi et eget bonuswebinar som forklarer deg om forskning som sier hvordan du kan få 189% bedre resultater i mattematikk, uten å bruke mer tid i det hele tatt!

Live as if you were to die tomorrow, learn as if you were to live forever.

– Mahatma Gandi

Så fortell: Har du noen andre tips til hva man kan gjøre i en ferie for å være mer klar til skolen, samtidig som man har det gøy? Du er velkommen til å dele dem nedenfor eller spørre spørsmål om det er noe du lurer på.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.