I denne serien med artikler, deler jeg tips til hva du kan gjøre for å få en studiestart som vil gi deg både frihet til å kunne leve mer som du vil, og samtidig få karakterene du stolt kan fortelle om. Prinsippene er utarbeidet over fem år med studier i medisin, pedagogikk og psykologi, og flere år med personlige lærings-eksperimenter.
Har du enda ikke lest del 1, finner du den her: Slik får du mer frihet og bedre karakterer – Oppskriften på en råbra studiestart (1 av 4)
Denne vil ta deg rundt 7 minutter å lese.
Har du noensinne følt at du hadde alt for mye pensum, og at det var slitsomt bare å tenke på å skulle lese?
Eller kanskje du har gjort en stor innsats, men du har likevel endt opp med kaos i hodet ditt og ingen oversikt før eksamen.
Da kan dette være nøkkelen til å få oversikt over pensum, komme lettere igang med lesingen og beholde sinnsroen når eksamen nærmer seg. For ikke å snakke om at det er så mye lettere å både lære pensum og svare godt på eksamen.
NB: Prinsippet her er veldig enkelt og virker, men det brukes kanskje av mindre enn 5% av alle studenter.
Da jeg først startet som student, brukte jeg kun pensumbøkene som en guide til hva som var pensum. Å bruke bøkene fungerte, men det endte ofte opp med å føles som en demotiverende og uoversiktlig stabel med tekst.
I tillegg til at det var uoversiktlig, var det tungt å starte å lese. Siden jeg så hele pensum i form av store tunge bøker, ble det som å tenke at jeg skulle spise en elefant i ett jafs. Jeg klare ikke å tenke at jeg måtte spise den i mange små tugger…
Så av nødvendighet fant jeg på å lage det jeg nå kaller et pensumkompendie. La meg fortelle deg hva det er, og hvorfor det er så nyttig:
På videregående hadde du noe som het en læreplan. Det var en oversiktlig samling av alt man skulle kunne i hvert fag. (Elev på videregående? Les mer om hvordan bruke læreplanen her.) På universiteter og høgskoler er det dessverre sjeldent at man finner en god læreplan. Der har man heller en veldig vag “emnebeskrivelse”, som ofte bare refererer til hvilke bøker som er pensum, og sier noe veldig generelt om hva faget omhandler. (Du kan se et eksempel fra UiT her.)
Jeg er fremdeles forundret over hvorfor gode konkrete læreplaner ikke er helt på plass overalt i høyere utdanning, men det får være tema til en annen bloggartikkel.
Så fordi jeg ikke fant en fin og ryddig læreplan da jeg startet som student, endte jeg opp med å lage et kompendie som skulle hjelpe meg å holde oversikten over hva jeg trengte å lære til eksamen for å gjøre det bra der. Det skal sies at det å ta et fag ikke bare handler om gode karakterer, men både du og jeg vet at det hjelper lite å ha lært mye i et fag om vitnemålet ditt antyder at du ikke gjorde det.
Og når det kommer til å få gode karakterer lettere, er det få ting som er så viktig som det å virkelig fokusere inn på det som er viktigst i pensum.
Som Peter Drucker sa, så er det mye viktigere å gjøre de rette tingene enn å gjøre ting på rett måte. Sånn jeg tolker det, betyr det f.eks at du kan gjøre alt rett med måten du studerer på, men om du studerer på de feile tingene, så hjelper det deg ikke i det hele tatt med å få bedre karakterer.
Derfor er pensumkompendiet så nyttig. Det er som de små gjerdene man fikk på bowlingbanen da man var små…
Det er et hjelpemiddel som har reddet meg mange ganger fra en sikker læringsdød, og oppskriften er som følgende.
Pensumkompendie er et lite printet og sammenstiftet hefte med:
For å lære enda mer om hvordan lage og bruke et slikt pensumkompendie, kan du melde deg på det gratis eksamenskurset til Moderne Studieteknikk. Selv om det er et eksamenskurs, så er det også utrolig nyttig å følge akkurat samme oppskriften i starten av semesteret. Der vil du få fire gratis filmer, og i en av de forklarer jeg pensumkompendiet mer inngående.
Noen viktige ting å vite om pensumkompendiet:
PS: Jeg er helt klar over at det ikke er like enkelt å lage denne typen kompendie i alle fag. Det er mye mer utfordrende når det er fag som handler mer om ferdigheter eller evne til f.eks refleksjon, men jeg har undervist alt fra soldater i førstegangstjeneste til ingeniørstudenter og sykepleiere, og overalt har folk funnet kreative og god måte å skape et slikt verktøy på. Alle gjøre dette litt forskjellig, men hovedhensikten er at du skal samle sammen et lite hefte, som svarer på spørsmålet “Hva skal jeg kunne når jeg er ferdig med dette faget”.
PPS: Hvis du nå sitter og tenker “Hum, dette var en god ide, dette skal jeg prøve”, så er mitt spørsmål bare; Når?
Så fortell: Fant du noe nyttig i denne bloggposten, og hva blir du til å prøve?
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.