Disse 27 verktøyene må du prøve om du vil huske bedre, lære lettere og spare tusenvis på pensumbøker!

Denne artikkelen vil ta deg rundt 11 min å skumlese, og kan hjelpe deg med å spare opptil 4000,- på pensum, få privatundervisning fra verdens beste lærere i ditt fag, og lett få så god kontroll på tiden din at du vet hvor mange sekunder du bruker på Facebook hver dag.


“Hva var den nettsiden/appen du nevnte igjen?” Dette spørsmålet får jeg etter hvert eneste seminar jeg holder.

Etter mange år med eksperimenter for å lære raskere og bedre, har jeg oppdaget utallige nettsider og apper som kan hjelpe meg. Disse deler jeg selvsagt med alle som er på seminarene mine, og denne artikkelen er en samling av akkurat disse. Disse verktøyene vil hjelpe deg med å skape en lettere student- eller elev-tilværelsen, og kan gjøre kjedelige leseøkter mye mer interessante.

Er du lærer eller underviser så vil du forhåpentligvis få en a-ha opplevelse av denne listen. Du vil se at det faktisk er mulig å strukturere et komplett undervisningsopplegg uten bøker og engasjere selv de minst motiverte elevene til å gjøre lekser, bare ved hjelp av gratis nettbaserte verktøy. (Jeg kjenner til flere lærere som lykkes hver gang med å få elever til å gjøre lekser, bare fordi de tar i bruk teknologien nedenfor, som gjør lekser litt mer gøy)

MERK: Denne listen er ikke komplett, så du må gjerne tilføye tips og verktøy i kommentarfeltet nedenfor.

Samtlige av disse verktøyene har jeg personlig brukt i prosessen av å lære meg et nytt fag, et språk, en ferdighet eller i å skrive en stor oppgave.

Andre plasser å lære pensum (enn i bøker): 

Pensumbøker er ofte helt unødvendige å kjøpe (!) – Sånn, der sa jeg det…

Selvsagt er det fag hvor en pensumbok er helt nødvendig, men prøv å ha et åpent sinn og tenk over følgende:

De siste fem årene har jeg:

 1. Fullført en bachelorgrad i psykologi uten å kjøpe mer enn to pensumbøker!
 2. Tatt over 100 studiepoeng i tillegg til bacheloren, hvor jeg har delt pensumbøker med grupper på mellom 3 og 10 personer. Det betyr at jeg har spart 66 – 90% på kjøp av pensum.
 3. Sitert nesten 30 bøker i artikler jeg har skrevet, uten å kjøpe bøkene, men ved å finne de delene jeg trenger på Google Bøker og andre nettbaserte tjenester. Disse lar deg ofte lese store deler av en bok uten å kjøpe den (se eksempel).

Som betyr at jeg i snitt har spart rundt 4000,- pr. år på pensumlitteratur, og du kan gjøre det samme!

At verden er kommet til det punktet hvor mer enn nok pensum er tilgjengelig på andre måter enn å kjøpe det i bokform, er nesten ikke til å fornekte.

Jeg vil selvsagt understreke at jeg har stor tro på at det å lese bøker er noe veldig viktig, og som bidrar til et rikere liv og høyere kompetanse! Jeg kjøper og leser selv rundt fire bøker i måneden, men jeg tror derimot IKKE at det å sette seg ned med en stor fagbok og lese den fra perm til perm er den beste og mest effektive måten å lære pensum på.

Å lære seg et fag skjer best når vi både kan se bilder og video, samtidig som vi hører gode forklaringer, og jeg er derfor blitt en stor fan av å finne pensum i form av video og nettbaserte læremidler.

Vanligvis er det her i samtalen en lærer kaster seg inn og roper “Men hva med kildekritikken!?” – Uten at dette skal bli en avhandling om kildekritikk, så vil jeg bidra med to refleksjoner jeg har gjort meg.

 1. Store deler av pensum i grunnskolen og videregående, er det jeg kaller grunnpensum. Dvs. grunnleggende konsepter som det ikke er stor uenighet om. Du vil f.eks ikke finne mange som krangler om atomer og molekyler virkelig finnes, eller hvordan spenningskurven på en novelle egentlig bør se ut. Derfor vil de fleste kilder på nett treffe rimelig greit på dette pensum (Selv Wikipedia), men de vil ha forskjellige måter å beskrive det på.
 2. Refleksjon og kritisk tenking er ekstremt viktig, men bør etter min mening komme som nummer to i rekken. Først må du lære noe, så tenke kritisk over det. Du kan ikke reflektere eller tenke kritisk om et tema, på en virkelig god måte, før du kan eller vet noe om tema. Så det eneste logiske vil være å lære det først (på den beste og raskeste måten), for så å tenke kritisk etterpå. Logisk, ikke sant?

Kildene du finner nedenfor er alternative plasser å lære pensum. Melder du deg på det gratis introkurset i Moderne Studieteknikk vil du få en video som viser deg flere kilder, og forklarer hvordan jeg bruker disse enda mer i detalj.

Khan Academy

Kanskje har du en lærer eller en professorer som ikke er sååå god å undervise? Isåfall kan du slutte å kaste bort tid og energi, og heller bruke KhanAcademy. Her får du gratis undervisning fra noen av verdens beste lærere i matte, fysikk, kjemi, biologi, psykologi, historie og mange flere fag. Khan Academy har over 6500 instruksjonsfilmer i alle mulige fag, med mer enn 100.000 individuelle oppgaver til filmene. (Det er til og med tilgjengelig på norsk)

Du kan bruke det i forkant av timer og forelesninger, eller som et alternativ til timene dine. Jeg har lært meg både statistikk, kjemi og en del biologi bare ved hjelp av denne siden. En helt fantastisk database, samt at jeg har spart tusenvis på å kjøpe kompliserte pensumbøker.

Coursera

For en tid tilbake deltok jeg på flere forskjellige kurs på denne nettsiden. Her kan du melde deg på kurs i alt fra filosofi til matte, psykologi og økonomi. Du finner nesten alt her inne. I min mening er Coursera og de to nettsidene nedenfor veldig like, men de har alle litt forskjellig innhold. 

edX

Et samarbeid mellom MIT og Harvard, hvor de legger ut forelesninger direkte fra universitetet. Det finnes en norsk variant også som jeg bare har prøvd veldig kort på http://openedx.bibsys.no/

MIT OpenCourseWare

En lignende plattform som de ovenfor, og er kanskje best egnet for deg som studerer ingienørfag, informatikk, mattematikk og fag som ligner det MIT normalt underviser. Til tross for fokuset på ingienørfag, så har MIT Open Courseware også kurs ufattelig mange andre tema, som f.eks kunst, psykologi og markedsfag.

Bare for å vise et lite utvalg ser du noe her:

Audible

Dette er som Amazon.com, bare for lydbøker. Her kan du kjøpe og laste ned nesten uansett bok, og den kommer rett inn på telefonen din som lydbok. Jeg vil anbefale deg å lytte til følgende bøker, litt avhengig av hva som interesserer deg selvsagt:

 • Mindset – Carol Dweck
 • The Willpower Instinct – Kelly McGonial
 • Money, Master the Game – Tony Robbins
 • Mastery – Robert Greene
 • The 4 Hour Workweek – Tim Ferriss

Tips: Har du et spesifikt fag du ønsker å lære deg så sjekk ut “The Great Courses“. De har så og si alle fagretninger i verden, og har både lyd- og video-kurs med noen av verdens mest kjente og dyktige forelesere. (Studerer du psykologi kan jeg anbefale John Medina sitt “Your Best Brain” kurs eller “50 Psychology Classics” av Tom Butler-Bowdon) (I skrivende stund lytter jeg til et kurs om Higgs-boson, som er langt over min kompetanse i fysikk. Likevel er det veldig interessant å prøve noe nytt. Liker du ikke boken kan du faktisk også levere den tilbake og få pengene igjen!)

Skal du lære deg et nytt språk vil jeg oppfordre deg til å vurdere “Michel Thomas” eller “Primsleur” sine lydprogram. De har begge vunnet mange internasjonale priser og brukes visstnok av politikere, skuespillere og militære over hele verden. Jeg har personlig brukt begge deler for å lære meg spansk.

Duolingo

Duolingo er en app for å lære seg å et nytt språk. Om du noensinne har prøvd et databasert program for å lære deg et nytt språk, så har du oppdaget at det fort kan koste mellom fem- og ti-tusen kroner(!) Hvorfor nevner jeg det? Fordi de fleste sier at Duolingo er det beste databaserte programmet for å lære seg et nytt språk, og det er HELT GRATIS!

La meg fortelle deg noe kult med Duolingo:

En studie viste at en person som spiller i snitt 34 timer med Duolingo har lært like mye som en fulltidsstudent i det språket ville gjort på ett fulltsemester!

Her er originalteksten fra studien:
The study estimated that a person with no knowledge of Spanish would need between 26 and 49 hours (or 34 hours on average) to cover the material for the first college semester of Spanish. This result is based on the language test`s cut off point for the second college semester and the 95% Confidence Interval of the effectiveness measure.
– http://static.duolingo.com/s3/DuolingoReport_Final.pdf

Jeg har selv spilt Duolingo for å forbedre spansken min, må innrømme at det var rimelig engasjerende, effektivt og nyttig.

Tips til lærere: Jeg kjenner flere lærere som har sluttet å gi kjedelige gramatikk-lekser og heller gir elevene sine i oppgave å spille noen nivå på Duolingo. Hva om elevene dine fikk gjøre det fremfor å pugge der-die-das tabeller i tysken?

Youtube

Du kan lære pensum på helt enormt mange kanaler på Youtube, så lenge du har en læreplan å gå ut fra. Noen få jeg kommer på i farta er:

iTunes – podcasts og iTunes University

Da jeg studerte kognitiv psykologi gjorde jeg et eksperiment. Jeg logget meg på iTunes (Et gratis program fra Apple), og åpnet iTunes University. Der fant jeg lydopptak (podcasts) og video av forelesninger i kognitiv psykologi fra et amerikansk universitet. Hele min studieinnsats bestod av å høre på lydopptakene, samt se gjennom noen få av videoene der. Jeg kjøpte ikke bøker, gikk ikke i forelesninger og deltok ikke på seminar. Sett bort fra at jeg måtte skrive deler av eksamensbesvarelsen på engelsk (siden jeg ikke kunne de norske begrepene), så gikk det veldig bra, og jeg ville ansett eksperimentet som en suksess. Det skal nevnes at uten noe deltakelse på seminarene så fikk jeg nok mindre ut av akkurat det faget enn det jeg kunne, men jeg beviste for meg selv at det er mulig å iallefall få et veldig stabilt grunnivå av kunnskap bare gjennom podcasts.

På iTunes kan du finne forelesninger fra både Harvard, MIT, Universitetet i Stavanger og NTNU bare for å nevne noen få. Store deler av sykepleiepensum ligger tilgjengelig fullstendig gratis her (fra Universitetet i Stavanger).

Etter alt jeg kan forstå, så vil det en dag i framtiden komme til det punktet hvor alle forelesninger, i alle fagretninger, vil være tilgjengelig i et slikt format. Det betyr at lærere og professorer vil få en veldig annen rolle enn den de har i dag. Fokuset vil gå vekk fra å undervise, og mye mer i retning av veileder og mentor. Er din skole klar for dette…?

Tips til lærere: Det finnes mange podcasts som kan komplementere undervisningen du gjør ellers. Hva med å tipse elevene/studentene om en god podcast de kan høre på som lekser? De kan alle laste ned en app som f.eks Podcast Addict og få gratis undervisning i dag! 

TED

Om du ikke har vært på denne siden før, anbefales det å bruke 20 minutter en gang i uka for å se gjennom et spennende, nytt tema innen noe som interesserer deg. På Ted får folk 20 min på å formidle et viktig og bra budskap, og resultatet er en kilde til tusenvis av inspirerende, nyttige, tankevekkende presentasjoner.

Du kan starte med “Why Scools Kill Creativity” eller “How to Make Stress Your Friend“. Denne siden er kanskje mer “inspirerende” fremfor en god plass å lære pensum, men kan gi deg gode tanker og ideer til prosjekter og oppgaver. Jeg har funnet vinklingen jeg ville bruke til flere eksamener og arbeidskrav gjennom Ted.com

Nasjonal digital læringsarena (NDLA)

NDLA er spesielt laget for å skape digitale læremidler for videregående. Dette er en bra plass å hente en veldig konkret pensumrelevant oversikt for hvert fag, og finne videoer som kan forklare pensum godt og enkelt.

getSmart (matematikk)

GetSmart.no har videoundervisning i mange grunnleggende mattekonsepter. Bruk den gjerne i forkant av mattetimene dine, slik at du kan ha hørt forklaringen av konseptet før du kommer til timen din. Da vil du ha på plass en del grunnleggende byggeklosser, som gjør det lettere å spørre spørsmål og forstå hva læreren snakker om. 

Better Explained

Denne siden er fantastisk til å få et nytt perspektiv på det samme stoffet, og spesielt mattematikk. Gå inn, les om det tema du nå jobber med, og bli sjokkert over hvor godt komplisert stoff kan forklares…

Tips for lærere: Er du lærer så vil jeg anbefale deg å ta en titt på metaforene og eksemplene som BetterExplained bruker. De er gull verdt, og som Picasso sa, “Good artists copy, great artists steal”.

Laerd

Denne nettsiden er spesielt laget for deg som må bruke SPSS for å analysere data i forbindelse med forskning du gjør. Da jeg startet å forske, ifm. bacheloroppgaven min, ble jeg nødt til å lære meg en hel drøss med statistiske analyser i SPSS. Da forklarte veilederen min at jeg måtte sjekke ut laerd.com, og det reddet meg fra timesvis med frustrasjon, og er trolig en stor del av årsaken til at jeg fikk en A på oppgaven min.

Har du noensinne hatt en sånn interaktiv eventyrbok, hvor du kan velge om hovedpersonen skal gå til høyre eller venstre i veikrysset? I de eventyrbøkene får du beskjed om å hoppe noen sider frem hvis helten skal gå til høyre, og lese videre om han skal gå til venstre… Laerd er bygget på samme måte. Steg for steg, med spørsmål om hva du vil gjøre videre. Du får en serie med spørsmål om hva du vil gjøre med dataene dine, for så å få konkrete instrukser for akkurat din egen case.

Tips: Det er ingen grunn til å kjøpe tilgang til Laerd og kjøpe mange bøker i statistikk. Jeg sparte 900kr på å IKKE følge rådene til foreleserne om å kjøpe store tunge bøker. Jeg betalte 69kr. for Laerd, og holdt meg til det, YouTube og Google Bøker for all forskningen jeg gjorde. “Less is more”

(SykepleiePluss)

Dette verktøyet må jeg innrømme at jeg aldri selv har brukt, men jeg har fått tilbakemelding fra flere av våre nettkursdeltakere om at de har brukt den med stor suksess til både fysioterapi, sykepleie og medisin. Det koster noen kroner (499,-/6mnd), men jeg har hørt det nesten erstatter behovet for lærebøker i grunnleggende anatomi, fysiologi og sykdomslære. Prøv det og kommenter om du har brukt det. Hva synes du?

Verktøy for å huske bedre:

Metoder for å huske bedre kan deles inn i tre deler, og dette er en superkort intro til hver av dem:

 1. Assosiasjonsteknikker: Se for deg at en dame i en kjole river av seg deler av kjolen, helt til det ser ut som hun har en vest på seg, for så å kaste den i do. Da er det mye lettere å huske at kjole på spansk, heter “vest-i-do” (vestido), enn hvis du bare hadde hørt eller lest vestido = kjole. Dette kommer av at du skaper sterkere assosiasjoner til ordet, gjennom å skape veldig tydelige bilder, lyder og historier rundt det du skal huske.
 2. Repetisjonsteknikker: Mennesker er egentlig veldig flinke til å glemme. Det virker som at hjernen vår er laget for å huske bare det som er “viktig”, så om du vil huske noe må du gjøre det “viktig” for hjernen din. Det kan du gjøre på flere måter, men en effektiv måte er gjennom å repetere det du skal lære, gjennom å rett og slett se eller lese noe flere ganger. Det kan virke kjedelig, og som vanlig “pugging”, men det som er viktig å forstå når det kommer til denne teknikken, er at du bør gjøre det på helt bestemte intervaller, noe som flere av vertkøyene nedenfor kan hjelpe deg med.
 3. Gjenkallingsteknikker(aka. Testing effect): Skal du lære noe skikkelig er det ikke bestandig så effektivt å bare se på det om og om igjen. Bare tenk hvor mange ganger du har gått gjennom korridoren på skolen din eller gjennom gangene på campus, og enda er det ganske sikkert at du ikke vet hvor alle brannslukkingsapparatene er, selv om du har sett de hundre ganger. Hvis du derimot blir vist noe en gang, for så å bli spurt eller “testet” i hvor det står flere ganger fordelt utover en måned, så blir du til å huske det mye bedre. Denne effekten kalles for the testing effect, og viser at når vi blir tvunget til å tenke selv, og gjenkalle det vi har lært, så husker vi det bedre.

Tips til lærere: Lag ukesluttprøver i hvert eneste fag. Forskningen viser at stresset med å ta prøver reduseres om det gjøres oftere, pluss at elever som blir testet husker mye bedre enn elever som får en “repetisjonsforelesning”. Hvis du virkelig vil gjøre dette fullt ut, ha en sluttprøve hver time (gjerne enkel multiple choice), og en ukesluttprøve. Dette har også vist å øke opplevelsen av mestring fordi elevene oppdager at de faktisk har lært noe, noe som ofte øker motivasjonen.

Så over til alle verktøyene du kan bruke: 

Anki

Anki ser kanskje umiddelbart ikke ut som mye, men det er et utrolig kraftig verktøy. Prinsippet er at du lager “flashcards” for det du trenger å huske. Hvis du har et fag som mange andre har, så kan du nesten garantere at noen allerede har laget flashcards for akkurat ditt fag.

Hvordan bruke Anki: Kent sverger til at dette er en av de bedre teknikkene han har oppdaget det siste året. I forelesningen sitter han med PC`en sin åpen, og etterhvert som læreren underviser, lager han flashcards av alt som er viktig i hver eneste time. Hver morgen eller kveld (avhengig av hva som passer best), går han gjennom alle flashcards som han trenger for den dagen. Og hvordan vet du hvilke kort du skal pugge den dagen?

Anki gjør store deler av jobben for deg, fordi hver gang du blir spurt om hva som er på baksiden av “flashcardet”, så sjekker du om du kan det, og gir beskjed om det umulig, vanskelig, litt lett eller veldig lett. Avhengig av hvor lett det var for deg å komme på svaret, så får du se kortet på nytt om 1 min, 10 min, 1 dag, 3 dager, 10 dager eller 30 dager. Appen er forresten veldig nyttig og heter AnkiDroid. 

Cram

Cram.com er nesten akkurat som Anki. Det er litt mer strømlinjeformet, gir deg litt mindre innstillinger, men gjør i essensen mye av det samme.

Tips til lærere: Her inne kan du lage en (kort)stokk med flashcards, og dele de på en enkel måte med alle i klassen din. Det kan gjøre det lett for elevene dine å pugge pensum som f.eks matteformler, årstall, nytt vokabular, geografi og mye mer…

Memrise

Denne nettsiden er fantastisk! Har du hatt lyst til å lære deg noe som krever en del “memorisering”, men det er vanskelig å sette i system og huske det? Som f.eks nye ord i et språk, komplisert anatomi og fysiologi, kjemi, fysikk eller kanskje programmering? Isåfall er dette perfekt for deg, ettersom Memrise.com bygger på følgende tre prinsipper som er bevist å forbedre det du klarer å huske.

Verktøy for å bli mer produktiv, og få mer gjort på kortere tid:

Hvorfor bry seg om å være produktiv? – Slik jeg tenker, er produktivitet å oppnå det man ønsker, med minst mulig bortkastet energi. Hvis du deler mitt ønske, om å kaste bort så lite tid og innsats som mulig, så kan følgende verktøy være veldig nyttig… 

E.ggTimer


Denne bruker jeg nesten hver gang jeg jobber, studerer eller skriver på Mac`en min. Faktisk står den på akkurat i dette øyeblikket, fordi jeg har satt av 30 minutter til å skrive på denne bloggposten.

Hvorfor jeg synes den er nyttig? – Fordi det minner meg på at jeg har valgt en oppgave som jeg nå skal jeg bruke en viss mengde tid på å gjøre. Den minner meg på å ikke gjøre alt mulig annet rart, samtidig som den sier ifra når jeg er ferdig å jobbe og bør ta en pause. Oppsummert, så gir dette verktøyet FOKUS. I tillegg gjør den det lettere å starte på en lang og komplisert oppgave, fordi jeg vet at jeg bare skal gjøre en innsats i en begrenset tidsperiode.

Prøv følgende: Ta en oppgave du vet du har utsatt lenge, og gi deg selv 15 minutter til å jobbe med oppgaven. Bare legg merke til hva som skjer.

RescueTime

Dette programmet overvåker all tiden du bruker på de forskjellige nettsidene og appene dine, både på PC og mobil. RescueTime sender deg så en ukentlig rapport via mail, om hva du har brukt tida di på.

I første mail jeg fikk, stod det at jeg hadde brukt over 7 timer på Facebook appen på en uke!

Nesten en hel arbeidsdag i uka! Det blir 52 arbeidsdager på et helt år, eller 22% av et årsverk… På Facebook!?

Needless to say så avinstallerte jeg FB-appen der og da, og i skrivende stund er jeg nede i fornuftige 8 timer pr.måned. (Kvaliteten av hva det jeg gjør på FB er gått opp, som f.eks at jeg meldes med venner jeg virkelig vil ha samtaler med, mens den ufornuftige scrollingen nedover tidslinjen er betydelig redusert)

Hvorfor det funker? – Fordi du blir oppmerksom på hva du FAKTISK bruker tiden din på. Du kan slutte å “tro” at du er effektiv eller “tro” at du kaster bort mye tid. Du kan få vite nøyaktig antall minutter du bruker effektivt eller kaster bort.

NB: Har du en tendens til å kaste bort tid på nett uten at du klarer å slutte? Sjekk ut freedom.to som gjør at du kan stenge tilgangen til nettsider som distraherer deg.

Timely

Denne nettsiden er et timeregistrerings-progam. Dette bruker jeg for å overvåke hvor mye tid jeg bruker på et spesielt prosjekt, så jeg kan lære meg å anslå hvor lang tid ting faktisk tar. F.eks brukte jeg denne for å registrere alt arbeidet, ifm. min bacheloroppgave i psykologi. Du kan se oversikten over hele prosessen min her: Bacheloroppgave – Timely – Magnus Ingebrigtsen

Hvorfor er det nyttig? – Jeg mener at planlegging er en viktig egenskap å lære seg. Det å kunne anslå hvor lang tid en arbeidsoppgave faktisk tar er en viktig del av det å få til å jobbe på et fornuftig vis, uten unødvendig stress. I tillegg er jeg veldig enig i utsagnet til Peter Drucker som forklarer at når vi måler noe, så styrer og håndterer vi det vi måler. 

Evernote

Evernote er som min eksterne hjerne. Om du er menneske, så er det bare å akseptere at du ikke kommer til å huske alt – men det kan Evernote. Når jeg starter på et nytt fag, lager jeg en egen mappe eller såkalt “notebook” i Evernote, hvor jeg putter alt som omhandler det faget. Alt fra oppgaver jeg får til notater jeg tar, læreplaner jeg henter fra nett og utklipp av relevant materiell for faget. Om jeg tar noen enkle notater fra en time eller et møte, så scanner jeg de ofte med mobilkamera (Gjennom Evernote appen) og de havner umiddelbart i min digitale notatbok. (Jeg har ikke prøvd OneNote, men hører at det også er bra. Det jeg liker best med Evernote er scannefunksjonen og “Widgeten” til mobilen som gjør at jeg kan lage et nytt notat og lagre det med nesten bare ett tastetrykk)

Tips: Når du lager deg en Evernote konto, lag umiddelbart en mappe som heter “Inbox”. Gjør denne mappen til standardmappen for alle nye notater, og når du kommer på noe som du må huske på, så lager du bare et nytt notat med ett eller to ord som minner deg på det. Så lager du deg en rutine hvor du går gjennom Inbox mappen din et par ganger i uka eller månedlig om du bruker den mindre, for så å ta hånd om alle huskelister og gjøremål. Så slipper du å ha en million småting surrende rundt i hodet.

Hvorfor det funker? – Fordi du og jeg har minst en million småting som er uorganisert, rotete og som forstyrrer konsentrasjonen vår når det trengs. Det trenger ikke å ligge i hodet ditt, eller på en drøss post-it’s på pulten din. Alt fra ukeplaner til lekser til kvitteringer og kule oppskrifter kan du lagre i Evernote. Det vil gjøre det ryddigere i vesken/sekken din, på skrivebordet ditt, på kjøkkenbenken din og ikke minst i hodet ditt. 

Brain.fm

Jeg har prøvd mye forskjellig musikk for å bli mer konsentrert og produktiv. Noe har funket, noe har ikke det. I en periode brukte jeg en type musikk som var beregnet for å få løpere inn i en meditativ tilstand, med opplevelsen av at jeg fikk bedre til å konsentrere meg, uten at jeg har gjort noe mer med det. For litt siden gjorde Vegard, en av våre nettkursmedlemmer, meg oppmerksom på en nettside som spesialiserer seg på musikk som skal stimulere hjernen på spesifikke måter for å fremme fokus eller avspenning. Etter å ha brukt denne siden hver dag i en periode, må jeg ærlig talt si at det er det beste av alle slike produkter jeg har brukt. Jeg vet ikke nok om forskningen på dette til å si med sikkerhet at det hjelper for alle, men jeg ville absolutt anbefalt deg å prøve dette om du vil ha hjelp med konsentrasjon eller avspenning. (Det er en del forskning som tyder på at støy kan øke nivået av dopamin i hjernen, som bidrar til fokus. Nettsiden www.coffitivity.com kan hjelpe deg med å finne den typen støy du liker)

PS: Du kan prøve Brain.fm gratis i en periode, så må du betale for det. Hvis ikke du ønsker det, søk på “Alpha wave music for studying” på Youtube så finner du mange alternativer å prøve.

Nyttige skriveverktøy:

En stor del av utdanningsprosessen består av å skrive innleveringer og besvarelser på prøver og eksamener. Den følgende listen vil ikke fortelle deg så mye om hvordan du skal skrive bedre besvarelser, men mer gi deg noen verktøy som kan gjøre det hele mye lettere. Hvordan du skal få til å skrive en god oppgave kan du lære mye mer om i artikkelen “Hvordan skrive en bachelor på 75 timer (og få A) aka. hvordan skrive gode oppgaver raskt”. Der vil du få en oversikt over selve skriveprosessen, men her er noen av verktøyene du kan bruke.

Google Disk / Documents

Det første jeg må dele med deg når det kommer til skriving er Google sitt verktøy for å håndtere dokumenter. (Jeg håper du allerede vet om og bruker dette eller Microsoft sin etterligning, OneDrive, men hvis du ikke gjør det, kommer dette til å gjøre livet ditt mye enklere)

Har du noensinne sendt et dokument til noen du jobber med, slik at de kan skrive inn sin del, for så å få det tilbake, skrive videre på det også går dokumentet på mail frem og tilbake? Har du noensinne fått problemer med å finne ut hvem som har oppdatert hva, og hva som er de mest oppdaterte delene av teksten?

Isåfall er dette slutten på det.

Når du skal skrive en gruppeoppgave, oppretter du et dokument her, så kan hele gruppen skrive på det samme dokumentet samtidig på sin datamaskin. Helt genialt, veldig tidsbesparende og takket være at alt er skybasert, så har du bestandig den nyeste versjonen sikkerhetskopiert.

Citation Machine

En god besvarelse i vitenskaplige fag, krever at du bruker en spesiell “stil”, og spesielt når du henviser til kilder. En stil er et oppsett som forteller deg hvordan du skal skrive, f.eks hvordan oppsett du skal ha på forsiden, hvor stor skrift du skal bruke, hvor langt det skal være mellom linjene, og oppsettet på en kildehenvisning.

For å gi deg en ide om hvor lang tid det kan ta å redigere disse kildene helt manuelt, så kan jeg dele at flere ganger har jeg brukt 5 timer eller mer, bare på å få kildene rett. Med dette verktøyet, ville hele jobben tatt mindre enn 15 min…

En artikkel som heter “Verdens kuleste artikkel”, skrevet at Ola Nordmann og publisert i 1980 kan skrives slik:

Ola Nordmann, Verdens kuleste artikkel, 1980.

eller slik:

Nordmann, Ola. (1980) “Verdens kuleste artikkel”.

Begge deler kan være rett, men det kommer an på stilen som læreren, skolen eller universitetet ditt foretrekker. Uansett om du bruker “APA-stil”, Chicago-stil eller såkalt “MLA-stil”, så vil CitationMachine.net hjelpe deg med å fikse kildene dine. Du kan enkelt søke opp en bok, og boom(!), så får du ut hele kildehenvisningen i rett stil, og i alfabetisk rekkefølge. Det er smart spør du meg.

Ofte lærer man ikke å bruke en egen stilart før man er på universitet eller høgskole, men siden det er så enkelt å lære, og gir et mye bedre inntrykk av teksten din, så bare begynne å lære deg det så tidlig som mulig.

Mendeley

Skriver du en lengre vitenskapelig artikkel og henviser mange artikler? Da må du bare prøve Mendeley. Her kan du lagre alle kildene dine helt systematisk, og eksportere alle de du bruker til en spesiell artikkel eller i et prosjekt helt i den stilen du ønsker. Dette er som CitationMachine på steroider… (Og i motsetning til EndNote som koster en del, har mange feil, og som trenger en plugin til Pages, så er Mendeley gratis, skybasert og funker like fint til Pages på Mac som til Word på en PC)

Write or Die

Hvis du er som de fleste andre mennesker jeg kjenner, så har du en tendens til å tenke at du skal skrive noe veldig bra, men så ender det opp med at du bare utsetter og utsetter skrivingen. Det er et nyttig konsept som heter friskriving, som er basert på det at du bare skriver alt som kommer i hodet ditt, og ikke bryr deg om det er bra eller ikke. Målet med friskrivingen er at du skal sette igang med å skrive, og ikke stoppe opp i det hele tatt. Det som ofte skjer da er at du ender opp med å skrive en masse tull, men innimellom så kommer det ut noen gullkorn. I tillegg slipper du å utsette skrivingen i all evighet, fordi du gir deg selv mellom 10 og 30 minutter til å bare friskrive. Denne nettsiden vil kunne hjelpe deg med å holde deg til friskrivingsrammene på en litt spesiell måte. Bare prøv den ut, så skjønner du hva jeg mener.

Personlig bruker jeg denne bare når jeg har noe å skrive som jeg blir litt for perfeksjonist på. Den tvinger meg til å gi slipp på perfeksjonismen, og ikke redigere samtidig som jeg skriver. Det følger prinsippet om “Tenk, skriv, rediger” som du kan lese mer om i artikkelen “Hvordan skrive en bachelor på 75 timer (og få A) aka. hvordan skrive gode oppgaver raskt”

Polish my writing aka. After the Deadline

Denne nettsiden er veldig enkel, men har en kraftig gramatikkfunksjon som kan hjelpe deg å skrive bedre. Så vidt jeg vet fungerer den bare på engelsk, men det er ingen program jeg har funnet så langt, som har hjulpet meg så mye til å skrive bedre. Du kan alltids få noen andre til å sjekke språket i artiklene dine, men skriver du en artikkel i høyere utdanning så vil denne kunne plukke opp såkalt aktive og passive setninger. Det betyr sikkert lite for deg som skriver i grunnskole og på videregående, men tro meg, når du skal skrive en bra oppgave på universitet, så kan denne være til stor hjelp.

Mitt tips er å kun bruke den på ett lite avsnitt av gangen, til du begynner å skjønne hva som er bra og mindre bra språklig sett. Deretter ville jeg bare brukt den for å finne grove feil. Husk bare at som alle datamaskiner så har den ikke alltid det beste svaret.

“Har du noen verktøy du synes er nyttig, og som mangler i denne listen?”

– Isåfall, skriv inn navnet på appen/nettsiden som har hjulpet deg, og hva du bruker den til, og hvorfor den er nyttig…

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.