Hvordan forberede seg raskt og effektivt til muntligeksamen på videregående

studieteknikker Jun 06, 2016

Har du muntligeksamen i dag, i morgen eller om en uke? Da har du sikkert lyst til å vite hvordan du kan forberede deg raskt, effektivt og best mulig. Denne korte oppskriften er skrevet for deg som straks har muntligeksamen på videregående. Selv om den ikke gir noen garanti for et bra resultat, kan denne metodikken, i min erfaring, løfte noen både en og to karakterer, sammenlignet med hvis du hadde kastet bort tiden din på å lese litt på alt og uten en plan.

Mitt enkle mål at denne artikkelen skal hjelpe deg til å gjøre det råbra på muntligeksamen.

Selvsagt er ikke dette en erstatning for å ikke ha lest tidligere, men heller et tillegg til den siste innspurten. Uansett hvor mye du har lest tidligere, så er dette den enkle, håndfast oppskriften jeg selv ville brukt, om jeg skulle opp til eksamen straks.

Steg 1: Du får vite hvilket fag du kommer opp i

La oss si at du sitter på skolen og har akkurat fått beskjed om at du kommer opp i Biologi 1.

Hva er nå det aller første som er viktig å gjøre?

Vel, det første er å få oversikt over hva du skal kunne til eksamen. Jeg blir stadig overrasket over hvor mange videregåendeelever som enda ikke har blitt opplært i hvordan de finner ut hva eksamen kommer til å handle om. Så i tilfelle du ikke vet hvordan, la meg avsløre det her:

Måten du finner ut alt du skal kunne i et fag, er ved å finne læreplanen. Det er et skattekart som viser deg veien til en god karakter i uansett fag. Den forteller deg alt du trenger å kunne, og alt du kan bli spurt om på eksamen. Finner du en kopi av læreplanen, så vet du allerede hvilke spørsmål som kommer på eksamen. Du kan med 100% sikkerhet vite at eksamen kommer til å være ett eller flere av punktene på læreplanen, bare i form av spørsmål eller oppgaver. (Og skulle det av en eller annen merkelig grunn ikke være det, så har du et veldig godt grunnlag for å klage)

Så hva er læreplanen, hvor finner du den, og hvordan bruker du den?

Hva og hvor: Læreplanen er et dokument som finnes for hvert fag i hele grunnskolen, og er felles for hele Norge. Den forteller hva du og alle andre elever skal lære i hvert enkelt fag. Du finner den for hvert fag på denne nettsiden: Udir.no/Lareplaner/Finn-lareplan/

Hvordan bruke den: Måten jeg bruker læreplanen er som følgende. Aller først skriver jeg den ut, så jeg har den i papirkopi. Deretter ser jeg over hovedområdene og de grunnleggende ferdighetene som læreplanen sier man skal kunne. Deretter finner jeg det som kalles for “kompetansemål”, som er litt mer spesifikke forklaringer av hovedmålene i læreplanen, og begynner å jobbe meg videre fra dem.

Jeg spør meg selv hvor godt jeg kan hvert av kompetansemålene på en skala fra 1-10. De jeg er helt bombesikker på at jeg kan stryker jeg ut, de jeg kan veldig godt setter jeg et høyt tall på, og de jeg kan ganske dårlig setter jeg et lavt tall på. (Merk! Det er lett å lure seg selv her, fordi du føler du husker det, så sett heller et lavere tall enn det du først føler for, spesielt hvis du har en vane for å bli overrasket over dårlige resultater på prøver og eksamener)

Deretter plukker jeg de punktene jeg kan dårligst, og begynner å lære/re-lære dem. Jeg går tilbake til notatene mine, leser sammendrag, og finner punktene i pensumbøkene. samt ser på nettsider som f.eks NDLA.no.

NDLA er forresten en fantastisk nettside hvor de har både filmer, animasjoner og artikler kun tilpasset læreplanen og kompetansemålene. Så der kan du trygt “rote deg bort” i kult stoff om det faget du skal ha om.

Med denne metoden går jeg gjennom det jeg kan dårlig, slik at jeg løfter snittet av forståelsen min. Jeg har nemlig ikke lyst til å sjanse på at jeg får om et tema jeg kan godt fra før av, og spesielt ikke når jeg har tid til å kunne gå over de punktene jeg kan dårligst.

En annen viktig ting du må passe på i mange fag, er de såkalte “Grunnleggende ferdighetene”. Mange fag har krav til noen litt mer avanserte ferdigheter, som f.eks at du skal kunne håndtere en del labutstyr, og bruke det rett i kjemien. Uansett hvilket tema du kommer opp i, så vil de grunnleggende ferdighetene danne en del av karakteren din. Andre eksempler kan være at du skal kunne lese forskjellige tabeller i kjemi, eller kunne bruke dataprogrammer til å lage grafer i matematikken. Alle de grunnleggende ferdighetene står også i læreplanen. Se et eksempel fra Biologi 1 på denne linken.

Oppsummert: Når du får vite at du kommer opp i et fag, er steg 1 å finne læreplanen og skrive ut alle kompetansemålene. Deretter skalerer du (1-10) hvor godt du kan de forskjellige kompetansemålene, for så å begynne å repetere/re-lære de du kan dårligst. Se over de grunnleggende ferdighetene og vurder om det er en eller flere du ikke er så god på.

Steg 2: Du får vite hvilket tema du skal opp i

Så la oss fortsette med å late som at faget du har kommet opp i er Biologi 1. Nå er det sånn at du kommer til å bli trukket opp i et spesifikt tema.

I Biologi 1, er det fem hovedtema i følge læreplanen. Du kan se de fire andre hovedtemaene på linken til Udir.no, men la oss si at du blir prøvd i Cellebiologi. Direkte fra Udir finner vi følgende beskrivelse av dette hovedtema:

Cellebiologi: Hovudområdet handlar om den indre bygnaden i eukaryote celler, korleis dei ulike delane fungerer, og transport av stoff ut og inn av celler. Området omfattar i tillegg oppbygginga og formeiringa til bakteriar og virus.

I tillegg til denne forklaringen, så har vi kompetansemålene (også hentet rett fra Udir.no), som sier at mål for opplæringa er at eleven skal kunne:

  • gjere greie for oppbygginga av eukaryote celler og forklare kva for funksjonar ulike delar i cellene har
  • forklare transport gjennom cellemembranen ved å bruke kunnskap om passive og aktive transportmekanismar
  • gjere greie for oppbygginga og formeiringa til bakteriar og virus, og relatere det til prosessar i natur, industri og helsefagleg samanheng

Alle kompetansemålene for Bologi 1 finner du på denne linken.

Så til nå har du faktisk en veldig enkel oppgave foran deg.

Jobben din nå blir å fokusere inn kun på disse tre kompetansemålene, og lære deg de så godt som mulig. Skulle du fremdeles oppleve at dette ikke helt forklarer det du trenger å vite, så kan du også vite dette.

Hver eneste lærebok som brukes i videregående, har en innledning til hvert kapittel. Der står det en setning i retningen av “Når du har lest dette kapittelet, så skal du kunne” I Biologi 1, så er det til og med veldig enkelt å Google seg fram til nettstedet til pensumboken, hvor de til og med har øvingsoppgaver i både multiple choice format og tekstoppgaver (som det er rimelig å forvente at blir å ligne på eksamensoppgavene).

Du finner linken til Bios 1 boken og kapittelet om celler her. (NB: Merk at dette hovedtema faktisk er fordelt på to kapitler i boken, så ikke glem kapittel 5!)

Oppsummert: Som du ser, så finner du hovedtemaene forklart og brutt videre ned i kompetansemål, både på Udir.no, NDLA.no og i boken din. Så ta tak i det tema du har fått, bruk samme metode på å finne ut hva du kan godt og hva du ikke kan så godt, og sett igang med å lære/repetere det tema du har blitt gitt.

Ekstra tips 1: Har du planer om å ta bussen hjem fra skolen, eller har du lyst til å øve på pensum mens du lager mat i dagen eller dagene før eksamen? I mange fag, får du nå lydbøker av pensumbøkene. I biologi 1, som vi har brukt som eksempel, kan du laste ned lydversjonen av hvert kapittel her, og høre på bussen eller når du trener.

Ekstra tips 2: Mange skoler har også kompetansemål, prøver og prøve-eksamener inne på It’s Learning. Der kan du logge deg inn og se oversikten over læreplanen og alle tingene som er greit å kunne i hvert tema.

Steg 3: Du får tid til å lese/øve deg på egenhånd

La meg gjøre dette punktet veldig kort: Finn deg noen å lese sammen med, og test hverandre. En av dere reiser seg opp, den andre sitter som om at han/hun var sensor, og begynner å spørre deg spørsmål basert på kompetansemålene og de grunnleggende ferdighetene. Ikke la det ta for lang tid, og det kan være en ide å ha en stoppeklokke på 5 minutter. For læringen sin del, er det bedre å avslutte midt i, av flere grunner som vi ikke skal komme tilbake til i denne bloggposten.

Jeg vet det kan være kleint, vanskelig og til og med nervepirrende, men tro meg, hvis du øver på denne måten, kommer du til å være mange ganger tryggere når du skal inn på eksamen. Det skjer også noe spesielt med informasjonen når du tvinger deg selv til å prøve å forklare det. Du husker det bedre, det blir litt og litt enklere å forklare, og du skjønner det du prøver å si bedre og bedre.

Har du lyst til å få en bunnsolid guide til hele denne prosessen på video? Meld deg opp her for å få fire gratis videoer som forteller deg nøyaktig hvordan du skal forberede deg raskt til en eksamen eller prøve.

Har du ikke noen du kan lese sammen med? Ikke noe problem. Finn tak i den største bamsen du har hjemme, sett den på en stol, og velg et tilfeldig spørsmål fra det tema du har blitt trukket i. Forklar det så godt du kan for bamsen din i 5 minutter, og gjenta…

Er du stresset og nervøs? Les punkt 1 i artikkelen 3 grunner til at “slapp av” og “slutt å stresse”, er på topp 10-listen min over dårlige råd i eksamensperioden, og kom deg tilbake til øvingen igjen…

Da gjenstår det bare en ting.

Steg 4: Eksamen

Du har gjort det du kan til nå. Du har funnet læreplanen, du har øvd og testet deg selv, og til og med forsøkt å forklare kompetansemålene til en venn eller et kosedyr…

Nå gjenstår det bare å gjennomføre, og selv om du får 30-45 minutter med forberedelsestid, så er det viktig å huske at mesteparten av jobben er allerede gjort. Du har brukt en hel del tid på å forberede deg, og det er ingen grunn til å prøve å lære deg alt på disse siste minuttene. Bruk denne tiden til å la brikkene falle på plass, gjennomfør det praktiske eksperimentet ditt om det er en del av din eksamen, og se over det du har lyst til like før eksaminator kommer. Lykke til.

PS: Er du nervøs foran eksamen, og lurer på hvordan du skal takle stresset og nervøsiteten? Sjekk ut denne artikkelen: 3 grunner til at “slapp av” og “slutt å stresse”, er på topp 10-listen min over dårlige råd til eksamensperioden.

Har du spørsmål er det bare å kommentere nedenfor.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.