Hvordan forberede seg raskt til terminprøver?

Har du en eller flere terminprøver nå snart?

Da vil du sikkert vite hvordan du kan forberede deg på best mulig måte, uten å bruke lang tid på å lære deg nye teknikker…

Mitt mål her, er at du skal få klarhet i hvordan forberede deg best mulig, så du kan få et godt resultat, lære mye og være fornøyd med innsatsen du har gjort.

Etter min erfaring kan denne oppskriften løfte noen både en og to karakterer, sammenlignet med hvis man bare kaster bort de siste dagene på “vanlig” lesing, uten mål og mening.

Teknikkene bygger på prinsipper fra læringspsykologi, men denne teksten vil ikke gi deg noe teori, bare hvordan du kan få det til i praksis.

Se på det som en oppskrift på siste innspurt, og selv om det ikke kan erstatte tidligere lesing, så kan den hjelpe deg å lappe store hull i kunnskapen din de siste dagene.

Aller først, la oss få en ting klart:

Dette er ikke tiden til å lese på det du tror du får, hoppe litt mellom forskjellige fag og kapitler etterhvert som du føler for det, eller sitte på Messenger med venner å fortelle dem at du sitter å leser…

Ikke ta fram alle bøkene samtidig, ikke les litt her og der, ikke sitt med pc eller mobil foran deg når du faktisk skal konsentrere deg, og ikke tro at du skal lese hele dagen.

Det du heller kan gjøre:

Dette er tiden for å velge det faget du mest trenger å konsentrere deg om, sette av en forhåndsbestemt mengde med tid, hente fram læreplanen og systematisk gå gjennom hva du kan og hva du ikke kan (ved å løse oppgaver som tilhører hvert kapittel og jobbe deg gjennom ett og ett læreplanmål). Bruk 30% av tiden på lesing, og 70% av tiden på å teste deg selv, løse oppgaver og øve på lignende prøver. Før du legger deg, se kjapt over notatene du har tatt den dagen, og gå gjennom vanskelige oppgaver du har løst. Når du står opp om morgenen dagen etter, gjør du det samme.

Dette er oppskriften som kommer til å gjøre at de siste dagene virkelig betyr noe. La oss se litt nærmere på den…

Velg hvilket fag du skal lese på

Det kan være vanskelig å velge hvilket fag du skal konsentrere deg om, når du har mange terminprøver, men det er likevel nødvendig. Det finnes ikke ett rett svar for hvordan du skal prioritere tiden din, men her er det jeg bruker å tenke:

  • Jeg velger ikke mer enn ett fag å konsentrere meg om hver dag. (Motsatt av slik en vanlig timeplan er lagt opp)
  • Hele dagen før en eksamen/prøve, konsentrerer jeg meg bare om det ene faget.
  • Når jeg har kort tid, bruker jeg 70% av tiden i forkant på det faget jeg kan dårligst. Dette er fordi jeg heller vil forhindre en dårlig karakter enn å få en toppkarakter. Logikken bak, er at en dårlig karakter ofte drar snittet mer ned enn det en god karakter løfter det opp. Og samtidig er det ofte lettere å løfte en dårlig karakter. Det er f.eks lettere å gå fra 2-3 enn å gå fra 5-6, men det betyr like mye for snittet ditt.
  • I tillegg vil det være lurest å fokusere på de fagene som avsluttes med standpunktkarakter i år.

Jeg kan ikke si hvordan du bør bruke tiden din, men spør deg selv disse tre spørsmålene:

  1. Hvilket fag kan jeg allerede best?
  2. I hvilket fag har jeg størst potensiale for å løfte karakteren min?
  3. Hvilket fag tror jeg kommer til å gå dårligst?

Nå som du har tenkt over det, lag deg en enkel plan framover, som f.eks:

Om du har tre fag (norsk, matte og biologi) og seks dager til terminprøvene starter, kan du bruke en dag til norsk, to til matte og tre til biologi. Det avhenger helt av hva du er god og dårlig til.

Legg merke til at jeg har satt av hele dager. Det hindrer deg fra å hoppe frem og tilbake mellom de forskjellige fagene, og når du først bestemmer deg for hvordan du skal jobbe, forsvinner følelsen av at du “burde” lese på alt samtidig.

Sett av en begrenset mengde tid

Å tenke at du skal lese hele dagen er ikke noe særlig smart. For det første gir det deg uendelig med tid å sløve bort, og for det andre er det ikke mulig. Du må spise, ha pauser og kanskje til og med sove litt i løpet av en dag.

Å studere til en prøve skal være som en intervalltrening og ikke som en maraton. Tenk at du skal lese i 1-2 timer i strekk, så ha deg en god pause. Lag deg også en regel på når du skal avslutte for dagen. Kanskje dagen før prøven blir en sen kveld, noe som går greit, men ikke la hver kveld med prøvelesing være en sen kveld. Søvn er en stor del av den prosessen som overfører minner fra korttidsminnet ditt til langtidsminnet, og det er verdens letteste måte å få mer motivasjon på.

Finn ut hva pensum er, før du begynner å lese

Enten læreren din har fortalt deg det eller ikke, så blir du testet i ett av flere læreplanmål.

Mange forteller meg at de ikke vet hva de skal lese på til prøver og eksamener, selv om svaret egentlig er veldig enkelt. Du skal lese på det som er pensum, og pensum finner du i læreplanen.

Læreplanen er et dokument som finnes for hvert fag i hele grunnskolen, og er felles for alle. Den forteller hva du og andre elever skal lære i hvert enkelt fag. Du finner den her: udir.no/Lareplaner/Finn-lareplan/

Siden du sikkert går på videregående er du ekstra heldig, fordi alle lærebøkene er laget med pensum som utgangspunkt (sånn er det ikke som student).

I nesten alle bøker kan du lese hva som er pensum i starten av hvert kapittel.

Her ser du et eksempel fra en bok i idrettslære:

Du kan også være så heldig å finne pensum på nett til boken din, noe som kan gjøre lesingen litt mer interaktiv og interessant.

Det beste er hvis du kan finne oppgaver også. Du trenger stort sett bare søke opp navnet på pensumboken din og “elevnettsted”, så finner du en utrolig hjelpsom nettside hos forlaget som har gitt ut boken.

Her er et eksempel på hvordan et slikt nettsted ser ut for bøkene Vekst.

Som du kan se, så er det både oppgaver, filmer og lydopptak du kan gå gjennom til hvert enkelt kapittel.

Oppgavene er spesielt nyttig å bruke når du skal finne ut om du kan pensum.

Hold fokus og spar tid ved hjelp av læreplanmålene

Hva ville skjedd om du startet på side 1 på Google og bare leste deg framover? Til slutt ville du sikkert lært deg alt du trengte å vite til prøven din – men, det ville tatt utrolig lang tid.

Det er så mye lettere å lære pensum når du starter med et læreplanmål, og bruker det som et  spørsmål du skal finne svaret på.

Ta for eksempel ett av læreplanmålene i Biologi 1, som er: “Gjør greie for oppbygningen av eukaryote celler og forklar hva slags funksjoner de ulike delene av cellene har.”

Dette læreplanmålet kan vi gjøre om til flere spørsmål, som f.eks: “Hva er eukaryote celler?”, “Hvordan er eukaryote celler oppbygd?” og “Hva er funksjonene til de ulike delene i en eukaryot celle?”.

Da kan vi la være å bare lese, og heller jobbe systematisk gjennom ett og ett punkt på listen, ved å finne svaret på spørsmålene som læreplanen stiller oss.

Jeg liker å skrive ut læreplanen og ha den ved siden av meg, og sette kryss ved hvert eneste punkt jeg lærer meg, eller kan fra før av. Alternativt kopierer jeg innledningen til alle kapitlene i boken, og lager det til et eget lite penusmhefte.

På den måten føler jeg framgang, samtidig som jeg holder meg “on track”.

Hvis jeg har for kort tid til å gå gjennom alle, bruker jeg å spørre meg selv hvor godt jeg kan hvert av læreplanmålene på en skala fra 1-10.

Så plukker jeg de punktene jeg kan dårligst, og begynner å repetere dem. Jeg går tilbake til notatene mine, leser sammendrag, gjør oppgaver på nettsidene som tilhører boken og går gjennom filmer på nettsider som f.eks NDLA.no.

Gjør oppgaver og test deg selv

Det er mye mer sannsynlig at du gjør det bra på terminprøven om du øver på å svare på oppgaver. Tenk deg til at du har to modus.

Inn: Å sitte passivt og lese

Ut: Å aktivt bruke eller gjenfortelle det du har lært.

Ideelt sett, bruk bare 30% av tiden på “inn”, og 70% av tiden din på ut.

Du kan lære mer om dette i denne videoen:

 

Til sist – Ikke slapp av

Nå gjenstår det bare å gjennomføre, og det er viktig å huske at mesteparten av jobben er gjort. Du har brukt en hel del tid på å forberede deg, så ha tillit til at du kan klare å komme på mer enn du kanskje tror. Er du nervøs, husk dette:

Alle blir nervøs, men det kan virke til din fordel. Bare tenk at det er en spenning som gjør deg ekstra skjerpet. Den spenningen kan gjøre det både smartere, mer våken og fokusert.

Du kan lese mer om dette i artikkelen: 3 grunner til at “slapp av” og “slutt å stresse”, er på topp 10-listen min over dårlige råd til eksamensperioden.

Lykke til!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.